Duh preteklosti.

Kam bom šel letos na morje, mi ni jasno...
Vsepovsod nekaj gori, poplavlja, zmrzuje ali pa je v nemirih.

Večina znancev, prijateljev in sodelavcev je sveto romanje na morske obale sicer že zaključila, nekateri pa žal te poti zaradi takšnih in drugačnih razlogov (še) nismo opravili.

Tudi drugače je te dni na (hrvaškem) morju vse zasedeno ali pa predrago za moje pojme; koliko časa bo še trajala invazija nas Slovencev na omenjeno morje, je sicer težko reči, je pa dejstvo, da se bo sodeč na dosedanjo rast cen, kaj kmalu končala.
Pač tako je to.
Hrvaško Primorje je za moje pojme eno zmed najlepših in najpristnejših počitniških destinacij na svetu in to poleg priznanih popotniških revij, ki uvrščajo našo sosedo na vrh tovrstne ponudbe, ugotavlja tudi horda Slovencev, ki vsako poletje množično potuje k naši sosedi, namestitev pa rezervira že kmalu po Novem letu...

Upam pa si trditi, da to ne bo trajalo v nedogled.
Slej ko prej bode Hrvaška postala evropska "Florida" in to se bo na cenah, s tem pa tudi na obisku "tretjerazrednih gostov" (beri: Slovencev, Čehov, Slovakov in Poljakov), kar konkretno poznalo.
Raja in svetovno znana politična in estradniška imena pač ne gredo dobro skupaj.

Kaj naj torej rečem?

Točno to!
Prihaja čas, ko Grčije, Španije, Tunizije in Egipta ne bomo več omenjali kot kraje, kamor naj pa le gremo, da "nam ne bo treba na Hrvaško", kjer te za isto ceno niti ne pogledajo, kaj šele postrežejo...
Ampak treba je razumeti, da si to Hrvati res lahko privoščijo (kar seveda ne pomeni, da je tako prav. Daleč od tega...). 
Hrvaška obala je unikatna in podobnih toplih počitniških destinacij na svetu pač ni.
In če boš hotel to videti, doživeti in občutiti, boš pač moral požreti tudi pregovorno neprijaznost domačinov do tistih gostov, ki pač čudno pogledajo/mo, ko jim/nam le-ti pod nos pomolijo račun, kjer je porcija lignjev na žaru, reci piši, 100 HRK.
WTF?!

Ampak mislim, da počasi to njih niti ne briga več. 

Poglejte samo na stran www.booking.com in poskusite rezervirati 7-dnevno nočitev v hrvaškem hotelu s 5-imi zvezdicami... Mislim, da boste precej presenečeni, ko boste zagledali ceno.
Ampak tako pač je.
Hrvaška pospešeno dela na privabljanju turistov z globljimi denarnicami in roko na srce, jim to že kar lepo uspeva.

Kaj naj torej rečem za konec?

Hodite na hrvaško morje, če vam je lepo.
Hodite, dokler še lahko.
Prišel bo čas, ko bi radi šli, pa si zaradi cen tega ne boste več mogli privoščiti.

In pozabite že enkrat na natakarje in trgovce in nogometne navijače..., ki vas tam grdo gledajo (če vas seveda gledajo tako in ni vse skupaj samo v vaši glavi...).
Prepričan sem, da tudi na Triglav ne hodite zaradi oskrbnika na Kredarici...
Preprosto jih ne glejte, če vam ne pašejo.

Ampak morje in obala... Tega se pa jaz na vašem mestu ne bi odrekel.
Res ne.
Če se že pogovarjamo o odrekanju, bi namesto tega raje počakal, da se Hrvaška odreče mene, kot pa jaz nje, kar pa roko na srce, za moje pojme žal niti ni več tako zelo zelo daleč.
Ampak kaj hočemo?
Tako pač je.
Kakorkoli že, prijetno vam želim še naprej...
Pa lep in miren dopust, kjerkoli ga že boste preživeli.
Sallam. :)
T.S.


Komentarji