O temu, zakaj je prav, da je mladost norost.


Da bi plul skozi življenje s spuščenimi jadri?!
A, to pa ne... Divje premetavanje sem ter tja, brez kakšne koli možnosti usmerjanja, it's not really "my thing", if you know what I mean...

Jadra?
Seveda.
Varni pristani in plovba po mirnih morjih?
A ste zmešani?!
Never!

Življenje, kjer vsaj petkrat ne nasedeš, in se najmanj trikrat ne potopiš, ni vredno, da se kliče življenje. 

Nihče mi ne bo rekel, da se je rodil brez napak in da je na svet privekal popoln in brez želje po osebni rasti. Pa vendar na čase zgleda tako...

Zatorej vsem mladim v nadaljevanju podajam svoje napotke, kako krmariti skozi življenje, za katerega je po mojem bistveno, da je začinjeno z ljubeznijo, svobodo, znanjem in premagovanjem ovir (beri: pridobivenjem izkušenj)... In to takih ovir, za katere boste na koncu lahko rekli: "Is that all you got?! Hit me one more time!" :)

...

Česa si torej mlada oseba, ki je stara med 18-25 let po mojem mnenju ne bi smela želeti? V nadaljevanju podajam tri tipične primere takih želj...

ŽELJA Z NAPAKO: nakup stanovanja ali gradnja hiše (a ste nori?! Če nimate staršev, katerih premoženje se šteje v milijon evrih, boste verjetno za izpolnitev tega cilja prisiljeni vzeti kredit (če ga boste sploh lahko dobili) pa še svojo mladost boste podredili deset do tridesetletnemu odrekanju in težaškemu delu...)
ALTERNATIVA: najem stanovanja za tiste, ki si želijo samostojnosti ali ureditev mansarde nad stanovanjem staršev, za tiste, ki imajo to možnost in ki jih ne moti delno omejena zasebnost...

ŽELJA Z NAPAKO: redna zaposlitev (bedarija na kvadrat... Ta pojem izumira, dragi moji... Služb za katere lahko rečete, da so večne in da se lahko potem, ko se jo enkrat dobi, v njej počaka do upokojitve, preprosto ni več. So samo še bolj stresne in manj stresne službe (po mojem mnenju to velja za 95% vseh delovnih razmerij). Vse ostalo je iluzija, za katero je bolje, da jo takoj izbrišete iz svojega uma...)
ALTERNATIVA: nabiranje praktičnih izkušenj ob hkratnem pridobivanju brezvezne, a vseeno potrebne formalne izobrazbe, delo preko študentskih servisev na projektih, kjer lahko razvijate vaše dane, prirojene sposobnosti, visoko plačana priložnostna dela doma in v tujini, ki vam bodo prinašala izkušnje in poznanstva, pogodbena dela, kjer boste vi postavljali ceno, učenje v širino in ne v globino...
Mislite, da se ne da? Wrong! Vse se da, če je želja in če so "jajca" na pravem mestu...

ŽELJA Z NAPAKO: poroka in ustvarjanje družine (obstaja celo nekaj hujšega kot to: poroka in ustvarjanje družine s prvim partnerjem, ki je prišel v vaše življenje. Ljubezen na prvi pogled? Duša dvojčica? Malo verjetno, glede na statistiko razvez in (ne)zvestobe... Za moje pojme je to največja bedarija, ki jo mlad človek lahko stori...
Saj sploh ne moreš vedeti, kaj si dobil!
Mogoče je tvoj prvi in edini partner zakompleksan, nesramen, neustrežljiv, len, slab v postelji, z "majhnim" v hlačah, narcisoiden, posesiven, mamin sinček... (vse velja tudi za ženske, da se razumemo...)
Ne moreš vedeti, če nimaš s kom primerjati!
Cosmo je v tem primeru zelo slab vir informacij...)
ALTERNATIVA: najmanj 5 "all-the-way" partnerjev (to pomeni, da je sex included), katere po možnosti ne poznaš od malih nog, ogled kakšnega porno filma in nakup Kamasutre, študentski žuri, potovanja in vandranja po svetu, usmerjanje energije v hobije, ki zadovoljujejo duhá in omogočajo rast osebnosti, šport, glasba, modne piste... V glavnem, pogum v roke in z glavo na zabavo!

Končni sklep:
uživajte, dokler ste mladi, znorite se, prevandrajte svet, bodite malo nori!

Seveda pa imate vso pravico in možnosti, da sledite tistemu, kar sam ne priporočam: najdete redno službo,  najamete kredit, kupite stanovanje in naredite otroke.
Velika verjetnost je, da boste v tem primeru pri 37-ih oz. 45-ih imeli svojo hišo, odplačane kredite in odrasle potomce.
Še večja verjetnost pa je, da bo treba najeti še en kredit, da boste nato lahko vašo komaj odplačano hišo zaradi dotrajanosti renovirali... In da obstaja zelo velika verjetnost, da se vaši otroci ne bodo želeli odseliti, ker bodo sledili mojim navodilom... Še največja verjetnost pa je, da se boste v tem času odrekanja in garanja oddaljili od svojega partnerja; postali naveličani vaše vsakdanjosti, postali predvidljivi, nezanimivi...
Postali boste prestari, da bi se vam sploh še dalo kam iti oz. da bi sploh še hoteli izkusiti kaj novega, nevarnega...

Rezultat: moški si  ponavadi omislijo vinograd, ženske pa ljubimca.

Neumnost?
Mogoče...
Jaz jo za vsak slučaj nisem preveril...

Družba (ne)ujetih.

Op.a.: Zgoraj napisana navodila vam lahko spremenijo življenje. Uporaba na lastno odgovornost!

Komentarji

Oseba Špela sporoča …
o neeeee! a sem si jaz potem zafrknila življenje ker sem se redno zaposlila pri 22-ih, in imam še naslednjih 5 let kredit da sem lahko prenovila stanovanje v katerem živim? :)

poročena nisem, tudi resne veze nimam, misel na otroke mi niti ne pride na pamet - torej se vsaj v eni točki držim tvojih navodil ;)

kaj hočem povedati? da vse le ni tako slabo ;)
-prej bom šla v pokoj (če jo bom dočakala) kotmoji vrstniki, ki so se zaposlili pri 26,27 letih
- ko bodo ostali šele začeli razmišljati, da bi se odselili od doma in začeli živeti samostojno življenje, bom jaz že imela odplačan kredit - res pa je da se lažje odpovem določenim stvarem sedaj kot čez recimo 10 let ko bom imela družino.

ampak važno, da vsak živi po svoje in da ima svojo razlago norosti v mladosti ;)
Oseba Tomy Skyblue sporoča …
Mladost je samo ena...

Kaj naprimer če tudi čez 10 let še vedno ne bo družine? In čez 15 let tudi ne?
Če ne bi mogla imeti otrok?
Če vmes pristaneš na invalidskem vozičku?
Nepokretna? Itd., itd...
Kaj potem?
Nič ne posplošujem... Samo odpiram možnosti...

Vsak si izbira svojo pot in prav je tako.
Vidim pa, da se mladost dostikrat jemlje kot nekaj samo po sebi umevnega. Pa še zdaleč ni.

Nekaterim se zgodi to, da jo celo ne preživijo... Vprašanje, če bi ljudje še vedno delovali tako, kot delujemo, če bi vedeli, da ne bomo doživeli 30 let...
Če bi vedeli, da ne bomo doživeli 25... 20...

Za lase privlečeno?

Nagrobniki na pokopališčih pričajo drugače...
Oseba Špela sporoča …
ne vem kaj bo čez 10 let, niti čez 15...ne vem niti kaj bo drug teden ali pa cleo jutri...in to mi čisto všeč :) v življenju morajo biti presenečenja.

ne pravim da nisem imela mladosti, sem imela, čudovito...še zdej jo imam :) a vseeno je vsak človek zgodba zase. Tudi pri mladosti ne moremo posploševati, tako kot pri otroštvu ne. Nekateri ta obdobja zaključimo prej kot drugi, a zato ni ne en ne drugi slabši. :)

vse je odvisno od perspektive ;)
Oseba Tomy Skyblue sporoča …
Ne en, ne drugi ni slabši...
Se popolnoma strinjam.
Oseba Špela sporoča …
:)